Uusimaa-viikon uutiset

Uusmaalaisten laulun uusi versio kajahti upeasti Helsingin rautatieasemalla

11.5.2017

Muusikko–kuoronjohtaja Merzi Rajalan modernisoima versio Jean Sibeliuksen säveltämästä Uudenmaan maakuntalaulusta esitettiin Uusimaa-viikon kunniaksi Helsingin päärautatieasemalla keskiviikkona 10. toukokuuta.

Uusmaalaisten laulu_Tuula Palaste_kylttikuva

Mahtipontisena tunnettu Uusmaalaisten laulu tulkittiin nyt raikkaampana versiona. Säkeistöjen alkujen maakunnan kauneutta ja ainutkertaisuutta kuvailevien tekstien tulkinnassa oli keveyttä. Säkeistöjen jälkipuoliskojen julistava sävy sai lisää pontta jykevästä rokahtavasta tyylistä. Uusi versio kunnioitti kuitenkin hienosti alkuperäistä maakuntalaulua.

Yleisö jäi kiinnostuneena seuraamaan kuoron ilmeikästä laulua ja monella alkoi rytmivarvas vipattamaan.


Esityksen kokoonpanossa oli jäseniä seuraavista kuoroista: Vivace, Con Caronca, Partita, Hyvinkään kamarikuoro, Viikin normaalikoulun sekakuoro Vinokuu, Hinthaaran kyläkuoro sekä Vironniemen päiväkodin aikuisten ja vanhempien sekakuoro Kenkävaahto.

Merzi Rajala on rytmimusiikkiin erikoistunut porvoolainen musiikin monitaituri. Hänet tunnetaan paitsi pedagogina, muusikkona ja kuoronjohtajana, myös kevyen kuoromusiikin sovittajana ja säveltäjänä.

Uusmaalaisten laulun on sanoittanut Kaarlo Terhi. Laulu kantaesitettiin Ylioppilaskunnan Laulajien konsertissa huhtikuussa 1912.

Uusi sekakuorosovitus syntyi laulun satavuotisjuhlan kunniaksi vuonna 2012. Sen kantaesitti Metropolia Ammattikorkeakoulun ja Pop & Jazz Konservatorion kuoro Con Caronca.


Kuva ja video: Tuula Palaste

Palaa otsikoihin