Uusimaa-viikon uutiset

Tempaudu työhyvinvointiin Helsingin Lapinlahdessa 10.5.

4.5.2016 12.18

Entinen mielisairaala Lapinlahden Lähde täyttyy maksuttomista tapahtumista tiistaina 10. toukokuuta. Luvassa on lempeää liikuntaa, mindfullnesia, työpajoja sekä monipuolisia luentoja työhyvinvoinnista.

tulevaisuuden sivistys. Kuva Tuula Palaste
Hietaniemen hautausmaan kupeessa sijaitsevalla alueella tapahtuu koko Uusimaa-viikon ajan. Tiistaina 10.5. keskitytään työhyvinvointiin kuten työnohjaukseen, kehon hyvinvointiin, läsnäoloon sekä omien voimavarojen löytämiseen.


Apuja työkyvyn ylläpitoon

Päivän luentosarjan avaa työnohjaaja Markku Tynkkynen. Hän kertoo, miten työnohjauksesta voi saada apua stressiin ja kaaoksen tunteeseen.

– Työntekijän on tärkeä löytää tilaa ajattelulle  muutosten, kiireen ja vaatimusten keskellä. Työnohjaus tarjoaa tällaisen tilan, ja voi tuoda uusia näkökulmia, aktiivista toimijuutta ja hyvinvointia, Tynkkynen kuvailee.

Kaksi muuta luentoa avaavat näkökulmia toiminnalliseen lääketieteeseen. Kyseessä on terveydenhoidon alue, joka painottaa kehon oikean toiminnan merkitystä, yksilöllisyyttä, kokonaisvaltaisuutta ja pieniin muutoksiin reagointia.


Työntekijän on tärkeä löytää tilaa ajattelulle  muutosten, kiireen ja vaatimusten keskellä.


Alaan erikoistunut FLT ravintovalmentaja Annika Havaste kertoo, että tie työhyvinvointiin kulkee vastan kautta.

– Väsymys, infektiokierteet ja vatsavaivat aiheuttavat paljon poissaoloja ja tehottomuutta työssä. Näitä voitaisiin hoitaa pitkälti ravintoa korjaamalla. Sekä työntekijä että työnantaja voittavat, kun sairastelu vähenee ja olo virkistyy.

Elämäsi liitto ry:n puheenjohtaja Virpi Ukkonen taas kertoo omakohtaisesti, kuinka toipui vaikeasta nivelrikosta ja selkäsairaudesta toiminnallisen lääketieteen avulla, ja palasi työelämään viiden vuoden työkyvyttömyyseläkkeen jälkeen.

Löydä läsnäolo ja piilevät kykysi työpajoissa

Luentojen lisäksi päivän aikana voi kokeilla erilaisia läsnäolon, itsetuntemuksen ja rentoutumisen tapoja, kuten mindfullnesia tai hyvinvointikävelyä. Voit myös rentoutua kädentaitojen parissa rakentamalla oman pokasahan.

Sosiaalipsykologi John Pihlajan työpajassa etsitään ja löydetään omia piileviä kykyjä. Pihlajan mukaan meissä kaikissa on voimia ja lahjakkuutta, mutta tarvitsemme vain keinot niiden löytämiseksi. Työpajassa onkin luvassa ahaa-elämyksiä omasta itsestä.

Lapinlahdesta pysyvä hyvinvoinnin keskus

Hyvinvointipäivän tapahtumien takana on Lapinlahden Lähde - joukko innokkaita mielenterveys- ja kulttuurialojen ammattilaisia. Lähes 200-vuotias Lapinlahti on Suomen ensimmäinen mielisairaalakäyttöön rakennettu sairaala. Kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennus on ollut tyhjillään vuodesta 2008.

Lähteen vaalija, projektijohtaja Jaana Merenmies toivoo, että hylätty sairaala voitaisiin herättää uuteen kukoistukseen, jolloin sen rooli mielen hyvinvoinnin vaalijana säilyisi.

Hylätty sairaala voitaisiin herättää uuteen kukoistukseen, jolloin sen rooli mielen hyvinvoinnin vaalijana säilyisi.


– Lapinlahden Lähde tarjoaa monia mahdollisuuksia, ja sekä helsinkiläiset että muualta tulleet ovat olleet kiinnostuneita toiminnastamme. Uusimaa-viikon teemat ovat meille tärkeitä, joten tarjoamme hyvinvointiohjelmaa koko viikon ajan, Merenmies kertoo.

--

Uusimaa-viikko kokoaa vuosittain yhteen alueen toimijoiden tapahtumia sekä nostaa esiin maakunnan hyväksi tehtävää työtä. Vuonna 2016 viikko järjestetään 9.-13.5. teemalla Uusi työ. Viikon avajaistilaisuuden järjestää Luova ja osallistava Suomi -verkosto, joka kokoaa ja välittää tietoa luovan osaamisen ja osallistavan osaamisen tapahtumista, tutkimuksista, kehityksestä ja tulevaisuuden näkymistä Suomessa.

Lisätietoja:

Tapahtumapäivästä ja Lapinlahteen Lähteestä:

Jaana Merenmies
Lapinlahden Lähde
puh. 040 669 5255
www.lapinlahdenlahde.fi


Uusimaa-viikosta

Tarja Haili
Uudenmaan liitto
puh. 040 774 1718
www.uusimaaviikko.fi


Palaa otsikoihin