Uusimaa-viikon uutiset

Tanskalainen työ- ja koulutusguru Uffe Elbæk ravistelee Uusimaa-viikon käyntiin

26.4.2016 12.16

Mistä on uusi työ tehty? Rohkeudesta, arvoista ja kokonaisvaltaisesta vaikuttamisesta. Ainakin jos kysyy Uffe Elbækilta. Tanskalaisen yrityselämän, oppimisen ja politiikan uudistaja näyttää, miten tehdä radikaaleja muutoksia yhteiskunnan hyväksi. Tulevaisuuden työ -tapahtuma avaa vuoden 2016 Uusimaa-viikon 9. toukokuuta.

uffe netti

Uffe Elbaek uskoo, että muutokset elinkeinoelämässä ja ihmisten arvoissa vaativat kokonaan uuden tavan kouluttautua, tehdä työtä ja pyörittää yrityksiä. Helsingin Musiikkitalolla 9.5. klo 10–16 järjestettävä tapahtuma on suunnattu etenkin oppilaitoksille, kansalaisjärjestöille, elinkeinoelämän toimijoille sekä päättäjille, jotka kaipaavat rohkeutta tehdä muutoksia.


Muutokset elinkeinoelämässä ja ihmisten arvoissa vaativat kokonaan uuden tavan kouluttautua, tehdä työtä ja pyörittää yrityksiä.


– Uffe on valovoimainen puhuja, joka laittaa itsensä likoon sen puolesta mihin uskoo. Hän pakenee hierarkioita ja uskoo oppimiseen, aktiiviseen kansalaisuuteen sekä kokonaisvaltaiseen ajatteluun. Suomi tarvitsee juuri nyt kipeästi tätä positiivista asennetta, kuvailee tapahtumaa koordinoiva Silja Suntola Aalto-yliopistosta.

Neljäs sektori rakentaa yhteiskuntaa

Uffe Elbaekin mukaan luovat, omien arvojensa puolesta työskentelevät yksilöt muodostavat yhteiskuntaan neljännen sektorin. Syntyy uudenlaisia organisaatioita, yrityksiä ja laitoksia, joiden toiminnassa yhdistyvät yleinen hyvä, kannattavuus ja vapaa toimintakulttuuri.

Elbaekin oppeihin perustuva Kaospilots-yrittäjyyskoulu on kansainvälisesti tunnettu uuden oppimisajattelun soveltaja. Pohjoismaihin levinneen ohjelman lähtökohta on henkilökohtainen kehitys, arvopohjainen yrittäjyys, luovuus ja sosiaaliset innovaatiot.

Elbæk itse on ulottanut radikaalin uudistamisajattelunsa myös politiikkaan. Vuonna 2013 hän perusti Tanskaan uuden Alternativet -puolueen, joka pohjaa radikaaleille vihreille arvoille.

Meilläkin merkkejä muutoksesta

Luova ja yhteiskunnallinen yrittäjyys ovat merkittäviä ilmiöitä Tanskassa, jossa pienet ja keskisuuret yritykset kattavat 70 prosenttia maan viennistä. Myös Suomessa on merkkejä Elbaekin mainitseman neljännen sektorin noususta, tai ainakin sen tarpeesta.

Etenkin nuoret hakevat nyt työltä merkitystä ja mahdollisuutta toteuttaa arvojaan. Yhä harvempi löytää paikkansa valmiista rakenteista tai solahtaa työelämään suoraan koulun penkiltä.


Vuoden 2016 Uusimaa-viikko järjestetään 9.-13.5. teemalla Uusi työ.


Tulevaisuuden työ -tapahtumassa Elbækin puheenvuoroa kommentoivat muun muassa vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki, kirjailija-toimittaja Tuuti Piippo ja innovaatioaktivisti Anssi Tuulenmäki. Keskustelua moderoi Saku Tuominen. Ajatustyö jatkuu iltapäivällä työpajoissa, joissa kehitetään konkreettisia askelmerkkejä työelämän ja koulutuksen uudistamiseksi.

--

Uusimaa-viikko kokoaa vuosittain yhteen alueen toimijoiden tapahtumia sekä nostaa esiin maakunnan hyväksi tehtävää työtä. Vuonna 2016 viikko järjestetään 9.-13.5. teemalla Uusi työ. Viikon avajaistilaisuuden järjestää Luova ja osallistava Suomi -verkosto, joka kokoaa ja välittää tietoa luovan osaamisen ja osallistavan osaamisen tapahtumista, tutkimuksista, kehityksestä ja tulevaisuuden näkymistä Suomessa.

Lisätietoja:

Tulevaisuuden työ -tapahtumasta:

Silja Suntola
Luova ja osallistava Suomi -verkosto
www.cifinland.fi

Ilmoittaudu maksuttomaan tilaisuuteen:
https://www.lyyti.in/tulevaisuudentyo.


Uusimaa-viikosta

Tarja Haili
Uudenmaan liitto
puh. 040 774 1718
www.uusimaaviikko.fi


Palaa otsikoihin