Keskiviikko 10.5.2017 klo 16.30 Helsingin rautatieasema

Sekakuoroesitys

Flash mob: Uusmaalaisten laulu -kuoroesitys Merzi Rajalan johdolla

Uusmaalaisten laulu
Oletko koskaan kuullut Uusmaalaisten laulua? Tule Helsingin rautatieasemalle keskiviikkona 10.5. kello 16.30, niin kuulet laulun seitsemän uusmaalaisen kuoron yhteisesityksenä! Kyseessä on muusikko-kuoronjohtaja Merzi Rajalan modernisoima versio Jean Sibeliuksen säveltämästä Uudenmaan maakuntalaulusta.

Esityksen kokoonpanossa on jäseniä seuraavista kuoroista: Vivace, Con Caronca, Partita, Hyvinkään kamarikuoro, Viikin normaalikoulun sekakuoro Vinokuu, Hinthaaran kyläkuoro sekä Vironniemen päiväkodin aikuisten ja vanhempien sekakuoro Kenkävaahto.

Uudenmaan maakuntajohtaja Ossi Savolaisen mukaan maakuntalaulut ovat kulttuuriaarteita, joiden tutut melodiat herättävät meissä muistoja ja tunteita

 – Laulut kertovat maakunnasta ja sen perinteistä, kulttuurista sekä identiteetistä. Ne ansaitsevat koskettaa ja puhutella ihmisiä tänäkin päivänä.

 – Uusmaalaisten laulu ylistää maakunnan kauneutta ja ainutkertaisuutta. Siinä korostuu ylpeys omasta maakunnasta, meidän Uudestamaasta, Savolainen jatkaa.

Merzi Rajalan uudessa sovituksessa ripaus poppia ja rokkia 

Merzi Rajala on rytmimusiikkiin erikoistunut porvoolainen musiikin monitaituri. Hänet tunnetaan paitsi pedagogina, muusikkona ja kuoronjohtajana, myös kevyen kuoromusiikin sovittajana ja säveltäjänä.

Sekakuorosovitus syntyi alun perin Uusmaalaisten laulun satavuotisjuhlan kunniaksi vuonna 2012. Sovituksessa perinteinen maakuntalaulu tulkitaan nykyestetiikan pop- ja rock-laulutavoilla. Uuden sovituksen kantaesitti Metropolia ammattikorkeakoulun ja Pop & Jazz Konservatorion kuoro Con Caronca.

– Säkeistöjen alkujen maakuntaa ja sen asukkaita kuvailevat tekstit sopivat hyvin valoisaan ja heleään pop-kontekstiin, siinä missä jälkipuoliskojen julistava sävy saa lisää pontta jykevästä rock-paahdosta, kertoo Rajala.

Uusmaalaisten laulu

Uusmaalaisten laulun on sanoittanut Kaarlo Terhi ja säveltänyt Jean Sibelius. Laulu kantaesitettiin Ylioppilaskunnan Laulajien konsertissa 21.4.1912.

1. Missä maat on mainiommat, vetreämmät veet,
sadat saartaa niemet, lahdet rakkaampaata rantaa!
Missä virrat viehkeämmät, salmet seljänteet,
maa ja meri aulihimmin aarteitansa antaa!
Uusmaa Suomen kruunussa on helmi kirkkahin,
täällä kukkaan puhkeaapi tiede, taidekin,
tääll’ on Suomen pää ja sydän, into hehkuvin,
lempi lämpöisin.

2. Jäykkänä ja pystypäin, kuin luoto meressä,
ajan aallokossa seisoo uusmaalainen kansa;
vapauden tunto sykkii lasten veressä,
valppahana vainon torjuu, oikeus turvanansa.
Suomen siskosarjassa on nuorin Uusimaa;
parhaan työmme, lempemme ja laulumme se saa. Uusmaa, nimes uljahana kanna aikain taa, meidän Uusimaa!

Katso kuoroesityksen sijainti kartalta

Uusmaalaisten laulu -video (Kuorolaulu alkaa kohdasta 2 min 40 s)


Lisätietoja:

Merzi Rajala, muusikko-kuoronjohtaja, merzi.nettisivu.org

Tarja Haili, Uusimaa-viikon koordinaattori